Discovery challenges (ages 10-14)


Typically completed by 10-14 year olds, students work collaboratively on a five hour project or challenge in self-managed groups. During the project, they use a CREST Discovery passport to record and reflect on their work. Afterwards, students communicate their findings as a group presentation.

Each pack provides teaching guides, kit lists, example timetables and suggested starter activities to help you run your day. Find out more about CREST Discovery Awards.

There are more CREST approved resources that have been developed by our partners and providers specific to your region.


To browse the packs, click the buttons below or scroll down.
Views
4 years ago

Classroom2030 Dutch

Nanotechnologie Dossier:

Nanotechnologie Dossier: Geneeskunde De mogelijke toepassing van nanotechnologie in de geneeskunde is erg breed. Veel van de voorbeelden die in dit artikel besproken worden, worden nog onderzocht en zijn nog niet goedgekeurd voor gebruik. Er zijn veel andere toepassingen in geneeskunde die momenteel worden onderzocht. Medische sensors Tijdens de diagnose of behandeling worden patiënten op allerlei verschillende manieren in de gaten gehouden. Denk aan het controleren van de hartslag en bloeddruk. Deze taken moeten vaak worden uitgevoerd door een arts of verpleger. Middels nanotechnologie kunnen ziekenhuizen informatie over een patiënt verzamelen, zonder dat er veel ongemakkelijke procedures voor nodig zijn. In plaats van het nemen van bloedmonsters of hen te vragen om een hartmonitor te dragen, kan bijvoorbeeld een heel klein implantaat gebruikt worden om een patiënt te monitoren. Behandeling tegen kanker Nanotechnologie kan ook gebruikt worden in de behandeling tegen kanker. Hiermee kunnen moleculen (groepen atomen) gemaakt worden die de kankercellen rechtstreeks aanvallen. Dit soorten moleculen worden peptiden genoemd en worden gebruikt met de radio-isotopen die door bedrijven als URENCO worden geproduceerd. Straling wordt veel gebruikt om kanker te behandelen, maar dit type behandeling is heel kleinschalig. Hierdoor is de kans op beschadiging van gezond weefsel rondom de kankercellen veel minder groot. Beelden Tijdens een ziekenhuisbezoek wordt er vaak een röntgenfoto, echo of MRI gemaakt. Deze geven een algemeen beeld van het bot, de hersenen of een ander deel van je lichaam. De details in deze afbeeldingen kunnen worden geïnterpreteerd door radiologen, artsen en verplegers. Het is echter ook mogelijk om nanotechnologie te gebruiken om specifieke moleculen of kankergezwellen in deze scans aan te duiden. Hierdoor kan kanker eerder en vaker ontdekt worden. Dit kan gedaan worden door vóór een scan het lichaam te injecteren met speciaal ontworpen nanodeeltjes. Deze zoeken naar de tumor en vallen deze zelf aan.

Weefselmanipulatie Een knie- of heuptransplantatie is tegenwoordig heel gebruikelijk. Vaak worden deze transplantaten gemaakt van verstevigde materialen, zoals titanium. Het is echter ook mogelijk om nanotechnologie te gebruiken om botten en gewrichten te repareren. Nanotechnologie kan zelfs worden ingezet bij orgaantransplantaties. Nanodeeltjes kunnen gebruikt worden als de basis van een nieuw orgaan of botweefsel. De groei vindt dan plaats bovenop de nanostructuur. Materialen die geschikt zijn voor deze toepassing, met name als het gaat om botten, zijn grafeen en koolstofnanobuizen. Dit zijn erg sterke én lichte materialen.

Managed by:

Supported by:

British Science Association

Wellcome Wolfson Building,
165 Queen's Gate
London
SW7 5HD

© 2018 British Science Association