Discovery challenges (ages 10-14)


Typically completed by 10-14 year olds, students work collaboratively on a five hour project or challenge in self-managed groups. During the project, they use a CREST Discovery passport to record and reflect on their work. Afterwards, students communicate their findings as a group presentation.

Each pack provides teaching guides, kit lists, example timetables and suggested starter activities to help you run your day. Find out more about CREST Discovery Awards.

There are more CREST approved resources that have been developed by our partners and providers specific to your region.


To browse the packs, click the buttons below or scroll down.
Views
5 years ago

Classroom2030 Dutch

Nanotechnologie Dossier:

Nanotechnologie Dossier: Elektriciteit opwekken De impact van nanotechnologie in deze sector betekent meestal dat er meer elektriciteit geproduceerd wordt tegen lagere kosten en met minder energieverlies Zonne-energie De meest gebruikelijke manier om elektriciteit via de zon op te wekken is door grote zonnepanelen te installeren op de daken van gebouwen of op een groot, vlak stuk land. Het zonlicht wordt dan gebruikt om elektriciteit voor dat gebouw of gebied op te wekken. Eventuele extra elektriciteit kan worden teruggeleverd aan het netwerk, zodat dat ergens anders gebruikt kan worden. Met nanotechnologie kunnen zonnepanelen gemaakt worden die veel dunner en kleiner zijn dan de zonnepanelen die momenteel gebruikt worden. Hierdoor kunnen kleine apparaten, zoals telefoons, een eigen voedingsbron hebben. Dit kleine type paneel kan namelijk geïntegreerd worden in de huidige technologie. Met een laag van nanodeeltjes kunnen de zonnepanelen ook op ramen aangebracht worden. Windkracht Windturbines worden verzameld in windparken, meestal op een heuvel waar sprake is van een hoge gemiddelde windsnelheid. De wind beweegt de wieken van de turbine door middel van liftkracht, die ontstaat als de lucht langs de wieken blaast. Het ontwerp van de wieken zorgt ervoor dat ze als gevolg hiervan kunnen ronddraaien. De windturbines zijn hoog en hebben lange wieken, omdat de windsnelheid toeneemt naarmate sprake is van meer hoogte. Des te hoger de snelheid, des te meer elektriciteit er opgewekt wordt. Sommige windturbines zijn hierdoor meer dan 100 meter hoog en dat kan betekenen dat het bouwwerk erg zwaar is. Om zoveel mogelijk elektriciteit te genereren, moeten de wieken van de turbine licht en gemakkelijk draaibaar zijn. Nanomaterialen met koolstof zijn licht en sterk. Deze kunnen gebruikt worden als onderdeel van de windturbines, waardoor er meer elektriciteit opgewekt kan worden.

Nanotechnologie Dossier: Kleding Kledingontwerpers en -producenten denken tegenwoordig meer na over manieren waarop de omgeving invloed op ons heeft en hoe dit invloed kan hebben op wat we dragen. Water- en vlekbestendig Siliciumdioxide, ook wel bekend als silica, wordt aan veel verschillende soorten kleding toegevoegd. Silica stoot water en andere vloeistoffen af. De vloeistof blijft op het oppervlak liggen en kan weggeveegd worden of glijdt er vanzelf af. Niet alle nanotechnologieën zijn nieuw. Silica wordt al honderden jaren gebruikt, maar dat het mogelijk is om dit toe te voegen aan textiel, is wel een nieuwe ontwikkeling. UV-bescherming UV-straling van de zon kan de huid beschadigen en leiden tot verbranding. Bij regelmatige blootstelling bestaat ook het risico op huidkanker. Je kleding beschermt je huid niet altijd, omdat de UV-straling door het materiaal heen kan komen. Door nanodeeltjes als titaniumoxide of zinkoxide toe te voegen aan kleding, beschermt deze je tegen UV-straling. Ze ketsen de UV-straling af, waardoor het niet in contact komt met je huid. Antibacterieel Zilveren nanodeeltjes kunnen de verspreiding van schimmel en bacteriën beperken en hun groei onderbreken. Als dit wordt toegevoegd aan kleding (zoals sokken), dan kan het voorkomen dat zich geurtjes ontwikkelen!

Discovery

Managed by:

Supported by:

British Science Association

Wellcome Wolfson Building,
165 Queen's Gate
London
SW7 5HD

© 2018 British Science Association